14.-30. oktober

Blåblogg

Blå Oktober åpning 2012:
Bæsjekasting på Eidsvolls plass

- Nå kan dere kaste bæsjen i bassenget
- Er det lov?
- Ja det er lov
- Men det er jo ikke ordentlig bæsj!

Sånn høres det ut når tretten barnehagebarn kaster 25 plastikkbæsj i et barnebasseng på Eidsvolls plass. Det er åpningen av Blå Oktober 2012, og Vøyensvingen barnehage demonstrerer hva som skjer når dårlige sanitærforhold fører til forurenset drikkevann.

Den kunstige bæsjen flyter fint rundt i brunt kakaovann, og ungene står som trollbundet rundt det lille bassenget. De plasker med hendene, kikker nedi bassenget, plukker opp en og annen bæsjeklatt og kaster den på nytt.

Klart budskap på plakaten. Foto: Tom Henning Bratlie/FIAN

Bæsjevann blir drikkevann
Stortingspolitikerne Janne Fardal Kristoffersen fra Høyre, og Tore Nortun fra Apreiderpartiet, står på en armlengdes avstand og betrakter det hele. Så får de servert et glass ”bæsjevann” av barna.
- Æsj, nei det så ikke noe godt ut. Jeg har ikke lyst til å drikke det, sier Fardal Kristoffersen og kikker ned på bæsjen som flyter rundt oppi glasset.
- Ja, når jeg ser oppi så tror jeg at jeg venter litt, sier Nortun.
I samråd med barna blir politikerne enige om at bæsjen hører hjemme i bassenget, og de heller det skitne vannet tilbake igjen.

- Æsj, jeg har ikke noe lyst til å drikke det, sier stortingsrepresentant Janne Fardal Kristoffersen (H). Foto: Tom Henning Bratlie/FIAN

Skeptiske stortingspolitikere holder hver sin kopp med vann og bæsj. Foto: Tom Henning Bratlie/FIAN

Janne Fardal Kristoffersen velger å helle bæsjevannet tilbake i bassenget. Foto: Tom Henning Bratlie/FIAN

Politiske krav
Etterpå er det tid for voksenprat, og Blå oktober-kampanjen overrekker sine politiske krav til representantene fra regjeringspartiet og opposisjonen.
- Jeg vil gjerne takke Blå Oktober for at dere setter fokus på en så viktig sak. Det er også fint å se at dere engasjerer barnehagebarn. For det er jo nettopp det vi ønsker, at barn og unge blir engasjert og får lyst til å hjelpe. sier Fardal Kristoffersen. Hun lover at Høyre skal gjøre sitt for å møte verdens store utfordringer med rent drikkevann og utbedring av sanitærforhold. Nortun forsikrer om at også Arbeiderpartiet er opptatt av dette.
- Vi må sette inn konkrete tiltak for å forebygge og forhindre at folk blir syke og dør Det har vært altfor lite fokus på dette politisk. Vann og sanitær er uhyre viktig for infrastruktur og menneskers levestandard og livskvalitet. Vi har fokus på dette i våre budsjetter, FN har fokus på det, og jeg tror dette vil bli bare en større og større politisk sak, sier Nortun.

Tore Nortun fra Arpeiderpartiet tror at vann- og sanitær vil få høyere prioritet i fremtiden. Foto: Tom Henning Bratlie/FIAN

Blå Oktober håper at Nortun får rett. Her kan du lese kampanjens politiske krav.

Tekst: Anette Tjomsland

Blå oktober åpning 2011
ERIK SOLHEIM DELTE UT SØLEVANN TIL BARNEHAGEBARN

På Eidsvollsplass surrer 24 barn rundt i gule refleksvester.
To brønner, en med rent vann og en med sølevann, står foran et banner med påskriften ”rent vann til alle”. Det er duket for åpningen av Blå oktober 2011.

Det er fortsatt en stund til miljø- og utviklingsminister Erik Solheim kommer for å dele ut vann til barna.
- Vi kan øve! Sier en av førskolelærerne.Barna stiller seg i kø og får forklart at ministeren vil han dele ut rent vann til de fleste, men at hvert sjuende barn i køen vil få ”sølevann”. Det er urettferdig, men sånn er verden. Ikke alle mennesker kan drikke rent vann. Etter en del øving, og litt synging for å få tiden til å gå, kommer han endelig.- Hei, jeg heter Erik

- Ja vi vet det! Svarer barna i kor.Barna i Havnehagen barnehage er nemlig godt forbredt.
- Vi har snakket mye om vann på forhånd, om hvorfor vi trenger det, og at en av sju mennesker i verden mangler tilgang til rent vann, sier førskolelærer Pia Walmann.
- Også har de tegnet noen ganske triste vann-tegninger til Erik Solheim. Denne for eksempel, den heter ”Så sint uten vann at han brenner”, eller denne, som heter ”gråter skikkelig”.

Foto: Tom Henning Brattlie

Paulius (5) (bildet ovenfor), har laget et vannfly istedenfor tegning. Det kan fly vann til steder der de mangler det.

Urettferdig vannkø

- Hvert sjuende menneske i verden har ikke tilgang til rent vann, så det kan skje at noen får skittent vann, sier Solheim, i det han gjør seg klar til å dele ut det første glasset med rent vann til ett av barna.
- Sånn, du får rent vann. Men han kameraten din, han får møkkete vann. Det er ikke noe gøy å få møkkete vann, men det er noen barn i verden som får det. Noen av de som er veldig fattige har ikke mulighet til å drikke rent vann, forklarer Solheim.
Barna blir ikke videre opprørt over det brune vannet, og tester gjerne hvordan det smaker.
- Men hei, du må ikke drikke det, det er ikke brus! Utbryter en noe bekymret minister. Arrangørene har dessverre glemt å informere han om at sølevann-blandingen består av vann og kakao. Etter vannutdelingen får barna bestemme om Solheim skal få rent eller skittent vann. Barna ser litt forvirret på hverandre, men de blir fort enige om at det må bli rent vann.

Lure vann-spørsmål
- Hvorfor har ikke alle barn i verden rent vann? Spør Paulius (5), han er en av barna som har forbredt noen lure spørsmål til Solheim.
- Jeg tror dessverre at det er mange som ikke får tak i rent vann fordi de er fattige. Da er det vanskelig, og man må koke vannet for å få det rent, for man kan dø av å drikke skittent vann, svarer Solheim.
- Hva gjør du for at alle skal få rent vann? spør Zayan (5).
- Jeg og Norge jobber for at alle skal få rent vann. Vi er med i FN, og der jobber vi med det. Også jobber vi i fattige land, for eksempel med å grave brønner, eller lage rør som vannet kan gå gjennom. Men det aller viktigste er at folk ikke er fattige, for det er ingen rike som ikke har tilgang til rent vann, sier Solheim.

Memiscan (5) (bildet ovenfor) lurer på hva han kan gjøre for at alle skal få rent vann.
- Det viktigste du kan gjøre er å si til mammaen og pappaen din at de kan gi penger til organisasjoner som jobber for at alle skal få rent vann. Også kan du si til dem at de ikke må stemme på politikere som ikke har lyst til å jobbe for rent vann.

Til slutt får Solheim overrukket Blå oktober kampanjens krav til norske myndigheter, og en Blå oktober-ballong. Han takker, men ser litt ubekvem ut. Så snur han ballongen og peker på logoen.
- Jeg må passe på at alle ser at det står Blå Oktober og ikke Høyre på ballongen.

Tekst: Anette Tjomsland
Foto: Tom Henning Bratlie